amylum


amylum
noun
a complex carbohydrate found chiefly in seeds, fruits, tubers, roots and stem pith of plants, notably in corn, potatoes, wheat, and rice; an important foodstuff and used otherwise especially in adhesives and as fillers and stiffeners for paper and textiles
Syn: ↑starch
Derivationally related forms: ↑starchy (for: ↑starch), ↑starch (for: ↑starch)
Hypernyms: ↑polysaccharide, ↑polyose
Hyponyms:

* * *

\\ˈamələm\ noun (-s)
Etymology: Latin — more at amyl-

* * *

/am"euh leuhm/, n.
starch (def. 1).
[1550-60; < L < Gk ámylon starch. See AMYLO-]

* * *

amylum /amˈi-ləm/ (chem)
noun
Starch
ORIGIN: Gr amylon the finest flour, starch; literally, unmilled, from a- (privative), and mylē a mill
• • •
amylāˈceous adjective
amˈyloid adjective noun
In any of several pathological conditions, an intercellular deposit of starch-like material in the tissues
amyloidˈal adjective
amyloidōˈsis noun
The condition of the body in which amyloid is deposited in the tissues
amylopecˈtin noun
The major component of starch (about 80 per cent), consisting of branched polysaccharide chains
amylopˈsin noun
An enzyme in pancreatic juice that converts starch into sugar
amˈylose noun
The minor component of starch (about 20 per cent), consisting of long unbranched polysaccharide chains

Useful english dictionary. 2012.

Look at other dictionaries:

  • Amylum —   das, s, die Stärke.   * * * Amy|lum, das; s [lat. amylum < griech. ámylon] (Biol., Chemie): ↑Stärke (8) …   Universal-Lexikon

  • amylum — amylum. = starch (см.). (Источник: «Англо русский толковый словарь генетических терминов». Арефьев В.А., Лисовенко Л.А., Москва: Изд во ВНИРО, 1995 г.) …   Молекулярная биология и генетика. Толковый словарь.

  • amylum — amylum. См. крахмал. (Источник: «Англо русский толковый словарь генетических терминов». Арефьев В.А., Лисовенко Л.А., Москва: Изд во ВНИРО, 1995 г.) …   Молекулярная биология и генетика. Толковый словарь.

  • Amylum — (Amylon), Stärkemehl; A. maranthae, Arrowroot; A. tritici, Weizenstärkemehl …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

  • Amylum — Amylum, s. Stärkemehl …   Lexikon der gesamten Technik

  • Amylum — Amȳlum (grch. Amylon), Stärke (s.d.) …   Kleines Konversations-Lexikon

  • amylum — [am′ə ləm] n. [L < Gr amylon, starch, short for amylon (aleuron), (meal) not ground at the mill < a , not + mylē, MILL1] Chem. technical name for STARCH …   English World dictionary

  • Amylum — Stärke (lat. Amylum) ist eine organische Verbindung. Sie ist ein Polysaccharid mit der Formel (C6H10O5)n, das aus α D Glucose Einheiten besteht. Das Makromolekül zählt daher zu den Kohlenhydraten. Stärke ist einer der wichtigsten Reservestoffe in …   Deutsch Wikipedia

  • Amylum — Amy|lum das; s <über lat. amylum aus gr. ámylon »Stärkemehl«> pflanzliche Stärke …   Das große Fremdwörterbuch

  • Amylum — КРАХМАЛ ( Аmуlum ). Получают из зерновок пшеницы пшеничный крахмал (Аmylum Тritici), кукурузы (Аmуlum Мaydis), риса (Аmуlum Оryzae), из клубней картофеля (Аmуlum Sоlani). Белый нежный порошок без запаха и вкуса или куски неправильной формы, при… …   Словарь медицинских препаратов


We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.